Петкова: Цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането


Петкова: Цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането
Снимка:

2642

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либерализация е процес, който задължително трябва да се случи в България. Ние сме една от последните страни, които не го е направила, имаме ангажименти, които трябва да изпълним. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV.

По думите ѝ либерализацията означава, че когато си плащаме тока, цената на електрическата енергия няма да се определя от КЕВР, а ще се определя от търсенето и предлагането.

Обикновеният потребител ще има възможност да избира доставчика на ел. енергия, те ще са много, ще имат ангажимент да се конкурират, за да предложат най-добри условия на потребителя. Това е процес, не е еднократен акт, уточни министърът и допълни, че ще има междинен период, за да може да се ориентират хората в ситуацията и да направят своя избор. Ще има реална конкуренция, не само трима доставчици.

Петкова увери, че няма риск от това хората да останат без ток. Единственото условие да сменят доставчика си е да са платили сметките си към предишния. Според нея няма по-обективен критерий от това цената да се определя от пазара, като този процес трябва да се случи умно и постепенно.

Засега обаче не е ясен моделът, по който ще бъдат обезщетени производителите на ток с дългосрочни договори за изкупуване с НЕК - например ВЕИ-тата и американските централи. Световната банка трябва да направи анализ, който трябваше да е готов до края на ноември, а след това експертите на банката да ни консултират какъв модел да приложим.

На въпрос дали ще се вдигне цената на тока Петкова първоначално коментира: "Не мога да се съглася, че цената ще се вдигне, няма кой да се ангажира с такава прогноза. Но мога да поясня какво показва международният опит и практика – в началото се забелязва тенденция на леко повишаване, но много скоро след това цената на енергия е паднала на нива, които са под тези преди либерализацията, т.е. пазарът е изиграл своята роля."

В този момент нямаме причина да се притесняваме, както за националната газопреносна мрежа, така и за транзитната. Предприели сме всички необходими действия, имаме превантивен план за действие. Газовото хранилище в Чирен е пълно, ТЕЦ-те се запасяват с необходимото количество мазут, каза Петкова. Министър Петкова увери, че към настоящия момент няма основания да се притесняваме за доставките.

На въпрос какво ще се случи с "Южен поток", Петкова отговори, че няма яснота какво е становището на Еврокомисията. Тръбите на пристанище Бургас продължават да стоят, дружеството като юридическо лице продължава да съществува, докато не получим писмено изявление от Газпром.

Българското правителство следва много ясна политика – работим активно за енергийната ни сигурност, категорична бе Петкова.

Министърът уточни още, че НЕК няма как да попадне в държавния бюджет, но дефицитът е 3,7 млрд. лв. Тази дупка няма как да се запълни скоро, а в следващите няколко години и това ще се случи с либерализирането на енергийния пазар.

Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара, бяха финалните думи на Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички