Петкова: И ние искаме плащането към руската страна да стане до края на тази година


Петкова: И ние искаме плащането към руската страна да стане до края на тази година
Снимка: БГНЕС

2699

Надяваме се до края на месеца да имаме яснота и искаме плащането да стане до края на годината. Това заяви пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след провелото се в Москва заседание на работната група, която бе създадена специално с цел да се изпълни решението на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ "Белене".

„На заседанието беше приет специален законопроект, който ще уреди задължението на НЕК във връзка с решението на международния арбитраж за АЕЦ ”Белене”, там е казано как ще се случи това, а то ще стане, когато получим нотификация от страна на ЕК, че помощта, която по своя характер е държавна, е допустима. Второто условие е да бъде подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт”, с което ще се уреди размера на плащането, както и сроковете, в които това ще се случи“, коментира Петкова, цитирана от БГНЕС.

След тези процедури ще бъде подписано споразумение между НЕК и Министерството на енергетиката на базата, на което парите ще дойдат от бюджета през министерството към НЕК. Целта е Европейската комисия да се произнесе приоритетно по този казус.

„Оборудването за площадката на Белене е в няколко руски завода. Обсъдихме с колегите, че ще бъдат представени съответните сертификати, след което ще направим и проверката на място. „Атомстройекспорт” ще ни окаже необходимото съдействие, ще организираме там посещения на експерти“, посочи още министърът.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички