Петкова: Мораториум върху добива на газ в Добруджа не е в интерес на гражданите


Петкова: Мораториум върху добива на газ в Добруджа не е в интерес на гражданите
Снимка: БГНЕС

2278

Решението за налагането на мораториум върху добива на природен газ в Добруджа няма да е в интерес на българските граждани и бизнес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос дали е възможно въвеждането на мораториум върху добива на природен газ в Добруджа, както поиска омбудсманът Мая Манолова.

„Един от основните приоритети и акценти на правителството е да работим за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Когато технологията е абсолютно безопасна, когато не са налице законови пречки, мисля, че подобно решение е много смело и то трябва да бъде плод на много сериозен анализ“, каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

Според нея, ако бъде въведен мораториум върху добива на природен газ, това ще означава да не бъдат използвани в интерес на българските граждани и бизнес запасите от „синьо гориво“ в Добруджа, ако те съществуват.

На 14 ноември по време на посещението си в Генерал Тошево, омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще предложи на парламента в спешен порядък промени в Закона за опазване на земеделските земи, които категорично да забранят проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства в плодородните земеделски земи на България.

За ревизия на приватизацията

Министър Петкова трудно може да прогнозира дали ще има развалени приватизационни сделки в сферата на енергетиката. По-рано управляващите излязоха с инициатива за ревизия на приватизацията.

„Трудно ми е да направя такава прогноза. Трябва да има много сериозни доказателства, много сериозен анализ и много сериозна ревизия на всички тези сделки, така че това е един процес, по който няма как някой да се произнесе в момента какво би се случило във времето напред за сделки много назад във времето. Трудно ми е да прогнозирам“, каза тя.

За контрабандата на горива

Министърът на енергетиката заяви, че един от най-важните приоритети на правителството е борбата със сивия сектор и контрабандата на горива. „За да се стигне до там икономиката да бъде в подем, да е налице такъв икономически растеж, да е налице възможност да се отделя ресурс за образованието и за други много важни сфери от нашия икономически живот това означава, че трябва да имаме необходимия ресурс. За да имаме такъв ресурс, трябва да работим много добре, да се борим със сивата икономика, за да могат тези пари да влизат в бюджета и да се разпределят в най-важните сектори“, посочи тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички