Петкова: На енергийната борса вече са сключени 24 сделки


Петкова: На енергийната борса вече са сключени 24 сделки
Снимка:

2733

24 сделки са сключени на Българската независима енергийна борса до момента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на ежегодната среща на бизнеса с правителството, която се проведе в София днес.

"Средната цена, която е постигната за мегаватчас е 44,5 лв. Смятам, че това е един добър старт и първата и задължителна крачка за пълната либерализация на електроенергийния пазар", каза Петкова. Днес е първият ден, в който на енергийната борса могат да се сключват реални сделки.

"Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия", заяви Петкова. "Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", допълни тя.

По думите ѝ, тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители.

Петкова припомни, че съвсем наскоро беше подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора Гърция - България. "Този проект е важен за всички страни от Югоизточна Европа, тъй като реализацията му ще ни даде възможност да диверсифицираме източника за доставка на природен газ. Това е още една предпоставка за реална конкуренция и икономически подем и растеж", уточни тя и добави, че интерконеторите България - Румъния, България - Сърбия и България - Турция също ще ни дадат възможност да диверсифицираме източника за доставка на природен газ. Петкова определи още като важен проект за Българи и Европа изграждането на газоразпределителния център на територията на България.

Какво още каза Петкова и колко населени места в България все още са без ток прочетете в Actualno.com.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички