Петкова: Няма недостиг на електроенергия на пазара


Петкова: Няма недостиг на електроенергия на пазара
Снимка: БГНЕС

2901

Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя посочи, че от 2015 г. досега са се извършили поредица промени в Закона за енергетиката, които са целели да бъде елиминиран дефицитът, който е съществувал през 2014 г., и да се създаде либерализиран пазар на електрическата енергия в България.

„Когато става дума за цените на електрическа енергия за бизнеса и за битовите потребители, е важно да поясним няколко много важни елемента. На 8 януари беше проведен тристранен съвет между синдикати, бизнес и правителство, като темата беше цената на електрическата енергия на свободния пазар. Имаше и среща с председателя на КЕВР, като днес също предстои такава с всички в сектора, за да видим има ли някакъв проблем, ако има такъв – да разберем къде е генезисът, и какви стъпки трябва да направим, за да го решим. Но хората трябва да знаят следното – пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента - това са регулиран пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия“, обясни енергийният министър пред БНТ.

Петкова посочи, че големият бизнес купува своята електрическа енергия на база на дългосрочни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. „По този сегмент, който се нарича „Ден напред“, се осъществява около 10% от търговията. И сега ще се опитаме да анализираме защо има някакъв проблем“, заяви тя.

„Аз лично не знам за предприятия, които са затворили заради цената на електрическата енергия на борсата. И не знам от какво са продиктувани тези твърдения за затваряне на предприятия, защото само за 2018 г. производството на електрическа енергия се е повишило с 2,6%. Отделно от това, трите държавни дружества, които произвеждат електрическа енергия, през 2018 г. са провели поредица от търгове през Българската независима енергийна борса. Като само за АЕЦ „Козлодуй“ те са 127, при 48 от които няма заявен никакъв интерес към покупката на ел. енергия, ТЕЦ „Мариза-изток 2“ е провел 68 търга, като а 28 от тях не е имало интерес, а НЕК е провела 24 търга – за 4 никакъв интерес“, заяви министър Петкова и посочи, че на този фон не може да се говори, че има дефицит на електрическа енергия.

АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ „Белене“, каза още Петкова.

„В края на миналата година постъпи писмо и от „General Electric”, които виждат своето участие като потенциален инженер на проекта АЕЦ „Белене“ и като доставчик на оборудване. Така че има интерес към проекта, но дали той е реален, предстои да разберем“, заяви Петкова.

По отношение на предстоящата проверка на Министерството на енергетиката и на КЕВР на трите електроразпределителни дружества, министърът посочи, че целта е да се провери техническото състояние на енергийните обекти и да бъде направен отчет на електромерите. „За да се разбере дали енергията, която се отчита от трите дружества, е тази енергия, която клиентите са употребили. За да може хората да бъдат спокойни и ние да бъдем уверени, че всичко е така, както трябва да бъде. Tова ще е обект на проверка на Министерството, a КЕВР ще провери спазват ли електроразпределителните предприятия своите задължения по лицензи“, каза още тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички