Петкова: Няма решение на арбитража, според което НЕК да е осъдена за АЕЦ "Белене"


Петкова: Няма решение на арбитража, според което НЕК да е осъдена за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

6695

В "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД се извършва финансова инспекция, която обхваща всички разходи на дружеството. Това каза по време на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос, свързан със спряната обществена поръчка за охрана на централата.

По думите на министъра този сигнал е получен от асоциация на охранителните фирми на 9 октомври 2015 г. Тя посочи, че в сигнала са изнесени данни, че е констатирано грубо нарушение при избора на охрана на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

„С писмо от 27 октомври 2015 година сигналът е изпратен на изпълнителния директор на БЕХ. Подадени са оферти от 5 участника. До вторият етап на процедурата са допуснати 4 такива. В решението за избор на изпълнително е обжалвано в законния 10-дневен срок от участниците в конкурса”, уточни Петкова. Министърът отбеляза, че има образувана преписка по случая от окръжна прокуратура Стара Загора.

„От страна на БЕХ са изискани всички необходими документи и становища от възложителя по процедура”, обясни още тя и допълни, че цялата информация е предоставена на ОД МВР - Стара Загора. „В "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД се извършва финансова инспекция, която обхваща всички разходи на дружеството, която обхваща проверка и анализ на приходите на себестойността на произвежданата продукция и с писмо от 24 март съм препратила целия сигнал, който е постъпил в МЕ към Държавна финансова инспекция с искане точно тази обществена поръчка да бъде проверена за нейната законосъобразност”, каза още тя.

По думите ѝ няма решение на арбитража в Париж, според което НЕК трябва да плати 600 млн. евро заради спирането на АЕЦ „Белене”. Такава информация се появи в медийното пространство.

„Всички очакваме решението на арбитража, но засега няма такава официална информация, която да е постъпила в НЕК или МЕ”, каза още тя. По думите ѝ към настоящия момент никой не може да каже, какво ще бъде решението на арбитража. „Българската страна има свои насрещен иск. Това е едно много сложно дело и много сложен арбитраж. Ние се надяваме на справедливо решение от страна на арбитража”, коментира тя. Според Петкова 600 млн. евро не е реална сума. Решението на арбитража в Париж се очаква в края на май или началото на юни.

Министърът коментира и интерконектора с Гърция. По думите ѝ са получени 6 оферти за участие в избор на строител. Необходимо е удължаване на срока на първата фаза за подготвянето на документите и заради това и българският, и гръцкият регулатор ще го увеличат.

Министърът допълни, че са съставени актове за незаконния добив на въглища в Перник.

„Колегите са установили, че има такъв незаконен добив. Има съставени актове, още преди това, има издадени наказателни постановления. Така, че всичко онова, което е необходимо да правим, ние правим в тази област. Разбира се, този контрол трябва да бъде много по-засилен”, подчерта Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички