Петкова: Нямаме какво да крием за държавната енергетика


Петкова: Нямаме какво да крием за държавната енергетика
Снимка: БГНЕС

2079

Финансовото състояние на българската енергетика е тежко. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при проверката на готовността на електроразпределителното дружество в Пловдив за предстоящия есенно-зимен сезон.

По думите ѝ причината за това тежко финансово състояние не е от вчера или от днес. „Това са проблеми, трупани в сектора от 10-15 години назад във времето. Това, което прави нашето правителство е на първо място да стабилизира финансово сектора”, каза още Петкова, цитирана от "Фокус". Тя припомни, че дефицитът на НЕК към момента е 3,7 млрд. лева. 2,3 млрд. лева е дефицит, който е формиран в резултат на разходи за инвестиционните проекти АЕЦ- Белене и Цанков камък и те не са възстановени. 1,4 млрд. лева е тарифния дефицит в системата, който е породен от регулаторната рамка, в която работи Националната електрическа компания.

„Причината за това е, че НЕК е обществен доставчик, единствен купувач и по силата на закона и регулаторната рамка НЕК е принуден да изкупува цялата електрическа енергия от ВЕИ-производители, от заводски централи, от топлофикационни дружества по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия на цени, които са по-високи от пазарните”, обясни министърът на енергетиката. Според нея това е един заложен дефицит, който няма как да бъде преодолян, докато не се предприемат съответни промени.

По отношение на индустрията и тяхното искане да наблюдават и участват в ръководството на държавната енергетика, министър Петкова каза, че както тя, така и цялото правителство няма причина, поради която да се опитва да крие нещо. „Ние сме максимално отворени. Искаме да има прозрачност, да има публичност. Това, което ние правим, е да осигурим точно това. Няма от какво да се притесняваме. Добре дошъл е всеки един, който може да ни бъде полезен с нещо. Но пък добре е все пак да се види за какво става въпрос, защото когато се говори отвън за нещата, те изглеждат по един начин, а когато се влезе вътре в проблема и се види за какво става въпрос, тогава се надявам да дойдат и други добри идеи за излизане от тежката ситуация”, коментира министърът на енергетиката.

Петкова изрази надежда, че всички са добронамерени и искат да постигнат желания ефект, а именно стабилизиране на българската енергетика.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички