Петкова обещава резултат от преговорите с американските централи до март


Петкова обещава резултат от преговорите с американските централи до март
Снимка:

2983

До месец март трябва да има резултати от преговорите с американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Деветата среща на бизнеса с правителството. Тя добави, че след другите мерки, предприети от кабинета в областта на енергетиката са и ревизии на енергийните дружества. Очаква се скоро и те да дадат резултат.

Припомняме, че през миналата година, по времето на Орешарски, ДКЕВР писа до ЕК заради изкупната цена на тока от американските централи. Това стана, след като Комисията тръгна да преговаря с централите и не постигна видим резултат за по-ниска цена.

По време на събитието беше уточнено, че дупката в НЕК е малко над 3 млрд. лева. За тази година текущият дефицит ще бъде около 598 млн. лева. От своя страна председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев обясни, че трябва да бъдат вземани бързи мерки, тъй като до няколко месеца ще заработят много централи на слънце и вятър, които ще имат голямо производство. Така че времето за реформи в енергетиката е сега, преди тези ВЕИ да влязат в системата и да придобият по-голяма тежест в сметките за ток.

Бившият икономически и енергиен министър засегна и темата с „Южен поток”. По думите му проектът е щял да бъде на печалба само за няколко години, ако тръбата е била запълнена на 100%, което едва ли е щяло да бъде възможно. При 50-те процента запълняемост, които се очаквали, „Южен поток България” е щяло да фалира до първите две-три години. Отбелязано беше още, че все още нямаме депозиран официален отказ от страна на Русия от „Южен поток”. Заканите, че Русия ще транзитира газ през Турция покрай България бяха определени от депутата от ГЕРБ като несериозни. Добрев сравни този маршрут с пътуване от София до Пловдив през Габрово.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички