Петкова опроверга, че има нова обществена поръчка по "Южен поток"


Петкова опроверга, че има нова обществена поръчка по "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

1457

Нищо не се е променило във връзка с "Южен Поток - България". Съобщението на сайта на регионалното министерство е във връзка с дейностите по "Южен поток транспорт", които не се изпълняват от нашата съвместна компания, а от чуждестранна компания. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутати в енергийната комисия по повод публикации в медиите, предаде БГНЕС.

По всичко свързано с дейностите по "Южен поток транспорт" българската страна няма основание да не си върши работата, каза Петкова. "Работим в тази посока - всичко свързано с "Южен поток транспорт", за което е налице основание, се издават документи", обяви Петкова. По отношение на "Южен поток България" няма нищо ново, не са възлагани никакви поръчки, каза енергийният министър.

Във връзка със седми блок на АЕЦ "Козлодуй" продължава своята работа работната група между "Козлодуй", Българския енергиен холдинг, Министерство на икономиката и "Уестингхаус". "Водим разговори с нашите партньори, обсъждаме всяка една клауза от акционерното споразумение. Няма одобрен финансов модел, обсъждаме варианти за такъв и дебатите са съсредоточени основно в тази посока. Надявам се скоро време да има развитие", каза Петкова.

По отношение на бедствията от последните дни, падналите дървета, които са причинили аварии, Петкова призна, че една от причините е отстоянието между просеките, призна тя. Ако отстоянието е по-голямо, вероятността да падне дърво и да скъса електропровод ще бъде много по-малка, посочи министърът. "Първото, което ще направим след като овладеем ситуацията съвместно с ЕСО - ще направим анализ, заедно и с ЕРП-тата, за да видим какъв процент от авариите се дължи точно на това, какво да направим и колко ще ни струва, което не е маловажно", посочи Петкова.

По един от договорите между НЕК и "Уорли Парсънс" имаме съдебни спорове, призна Петкова в отговор на въпрос от "Атака". Води се дело, което не е от вчера, но на днешното заседание Петкова не успя да сподели повече подробности относно етапа, на който се намира делото. Имаме едно дело НЕК срещу "Уорли Парсънс" и едно на "Уорли Парсънс" срещу НЕК, призна шефът на НЕК Петър Илиев. Искът на "Уорли Парсънс" е за пропуснати ползи и все още не е уточнен, посочи Илиев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички