Петкова отмени разрешението за търсене на строителни материали в с. Лозен


Петкова отмени разрешението за търсене на строителни материали в с. Лозен
Снимка: БГНЕС

2024

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова оттегля при условията на чл. 156, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс разрешение № 444 от 3 февруари 2016 г. за търсене на строителни материали в площ „Гората“, разположена в землището на с. Лозен, Столична община. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Решението на министъра е мотивирано от силното обществено напрежение по повод издаденото разрешение, както и от приетия от Столичния общински съвет на 25 февруари 2016 г. годишен план за паша. Този план се разработва и приема ежегодно във връзка с Програмата за развитие на селските райони и цели дългосрочно опазване на пасища, мери и ливади, опазване на биологичното разнообразие с цел ефективното използване на финансовите стимули на ЕС, предназначени за развитие на земеделието.

Срещу разрешение № 444 от 3 февруари 2016 г. са подадени две жалби, по които е образувано административно дело във Върховния административен съд. Видно от материалите по делото, голяма част от земите, попадащи в границите на проучвателната площ, са земеделски, с начин на трайно ползване „пасища и мери“.

Законът за подземните богатства регламентира изискването титулярят на разрешението за търсене и собственикът на земята да сключат договор за учредяване в полза на титуляря на вещно право на ползване върху земята за срока на разрешението. Необходима предпоставка за осъществяване на проучвателните дейности е наличието на съгласие от страна на собствениците на земите, които попадат в границите на проучвателната площ. Както става ясно от постъпилите жалби, такова съгласие не може да бъде постигнато. Местното население е категорично против извършването на каквито и да било геологопроучвателни дейности на територията на с. Лозен.

На снимката: Протест в село Лозен срещу добива на строителни материали

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички