Петкова покани руски експерти за среща на работната група за „Белене“


Петкова покани руски експерти за среща на работната група за „Белене“
Снимка: БГНЕС

3110

Енергийният министър Теменужка Петкова е поканила руски експерти в България за разговори по темата АЕЦ "Белене".

Тя е изпратила писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта, съобщиха от управляваното от нея ведомство.

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Националната електрическа компания“ ЕАД. Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15 до 30 август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

Припомняме, че на 29 юли българският министър на енергетиката Теменужка Петкова бе на посещение в Москва. В руската столица тя имаше разговори с първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров. След разговорите руската страна заяви, че ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“. „Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза Комаров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички