Петкова: При сделката за ЧЕЗ няма да бъде застрашена енергийната сигурност


Петкова: При сделката за ЧЕЗ няма да бъде застрашена енергийната сигурност
Снимка: БГНЕС

2831

При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с придобиването на българските активи на енергоразпределителното дружество от страна на компанията "Еврохолд".

На въпрос дали е имала срещи с „Еврохолд“ и дали е по-голям оптимист, Петкова посочи, че не е имала срещи и с „Инерком“, и с новия купувач.

"Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, допълни Петкова.

Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение.

На въпрос дали се обмислят промени, с които хората с по-ниски доходи да заплащат по-ниска тарифа ток, Петкова отговори: „Либерализацията на пазара по отношение на бита означава това. Цената за регулирания пазар и бита постепенно ще включва определен елемент от свободния пазар. Това ще стане плавно, последователно. Срокът, в който това се извършва в другите държави-членки, е бил между 3 и 5 години“, допълни тя.

Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявиха, че следят какво се случва със сделката за ЧЕЗ България.

„Ние ще изпълним закона. Искам да кажа, че по отношение на „Инерком“ изобщо проверката не стигна до КЕВР, тъй като сделката беше забранена от Комисията за защита на конкуренцията. Впоследствие се влезе в съдебна фаза, така че няма към нас никаква възможност да се произнесем. Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му критерии за оценка все още няма. „Апелът, който беше отправен към институциите да ни предоставят критерии не беше осъществен“, допълни той. Доц. Иванов допълни, че ако се стигне до КЕВР регулаторът сам ще се постарае да създаде обективните критерии. „Не искахме ние да го правим, за да има така да се каже външна воля кои да бъдат критериите. Надявам се действително, когато се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати при изробатване на критериите“, допълни още Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички