Петкова: Реакторите от Русия за "Белене" ще бъдат в България през април


Петкова: Реакторите от Русия за "Белене" ще бъдат в България през април
Снимка: БГНЕС

2429

Не се чувствам като лицето, което трябва да говори за вина. В Министерството на енергетиката няма документи за сделката с миноритарния дял на EVN, защото тази сделка е извършена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира казуса, по който като обвиняеми са привлечени Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Попитана защо не се търси вина в АПСК, Петкова отговори, че в рамките на разследването щели да бъдат изкарани наяве всички факти по случая. Тя се съгласи, че може някога, в бъдеще, да носи отговорност за нещо. Законът за приватизация ясно казва, че приходите отиват в Сребърния фонд. Сигурна съм, че и г-н Дянков ще може да даде адекватни обяснения, коментира енергийният министър в оставка пред bTV.

На въпрос може ли да се каже, че това е политически удар от прокуратурата, Петкова пак изрази увереност, че щяло да се стигне до обективната истина.

Председател на Надзорния съвет на АПСК по времето на сделката беше Юлия Ненкова, настоящ председател на Комисията за защита на конкуренция (КЗК). През 1999 година Ненкова е назначена за началник на правния отдел на общината, когато кмет е Стефан Софиянски. През 2006 година, когато кмет на София става Бойко Борисов, тя става заместник-кмет с ресор "Европейска интеграция, законност и обществен ред". През 2010 година Ненкова е назначена за председател на Надзорния съвет на АПСК, а през есента на следващата година именно тя съобщава, че "Булгартабак холдинг" е продаден на австрийското "БТ Инвест". Синът на Ненкова - Александър Ненков, е депутат от ГЕРБ, а баща му - Румен Ненков, е съдия в Конституционния съд.

По другия горещ случай - АЕЦ „Белене”, Петкова каза, че сме платили 601 млрд. евро на „Атомстройекспорт”. Може би в началото на април двата реактора от Русия за „Белене” ще бъдат в България, добави енергийният министър в оставка. Трябва да предприемем някакви действия, за да минимизираме щетите – затова трябва да се направи задълбочен анализ от необходимостта от проекта „Белене”, да се направи отделна компания, в която да влязат активите на проекта и да се види дали има частен интерес, което щяло да покаже, че строежът на централата е икономически изгоден, повтори за пореден път Петкова. Анализът най-вероятно ще бъде направен от БАН, като се очаква договор за това да бъде сключен следващата седмица. Петкова каза и, че продажбата на реакторите няма да покрие платеното дотук.

Когато се очаква усложена метеорологична обстановка, аварии не са изключени. Важното е да има превантивни мерки. Така Петкова отговори на въпрос какво има да се случва с електропреносната мрежа в страната. Направили сме оценка каква е готовността на ЕРП-тата да поемат повишено потребление на ток. С трите ЕРП-та сме в непрекъсната комуникация, аварийните им екипи са два пъти повече от нормалното, ЕСО също е готов. Имаме и рамков договор за облитане с дронове и с хеликоптер, изброи конкретни мерки енергийният министър в оставка. Петкова увери и, че няма опасност за спиране на газовите доставки и че хранилището в Чирен има около 360 млн. куб. метра.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички