Петкова: Стойността на енергийните проекти по плана "Юнкер" е 1,4 млрд.евро


Петкова: Стойността на енергийните проекти по плана "Юнкер" е 1,4 млрд.евро
Снимка: БГНЕС

1890

Общата стойност за изграждането на всички проекти в енергетиката по плана "Юнкер" е 1,4 млрд. евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на редовния петъчен парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Изказването и бе в отговор на въпрос от депутата от БСП Красимир Янков относно българските предложения за финансиране по плана "Юнкер" в сектор "Енергетика".

Според Петкова в публикувания през декември 2014 г. първи списък от плана "Юнкер" фигурират само проекти от сектор "Електроенергетика". През януари тази година обаче ЕК предоставила възможността да бъдат внесени нови предложения. С оглед на това Министерството на енергетиката направило предложение в списъка да бъдат добавени изключително приоритетните за България 6 газови проекта - междусистемната газова връзка между Гърция и България, подземното газово хранилище "Чирен" и неговото разширяване, модернизация и рехабилитация на националната газопреносна система, междусистемна газова връзка между Турция и България, изграждане на второ газохранилище, междусистемна газова връзка между Сърбия и България.

Петкова обясни, че в актуализирания списък са добавени и два електроенергийни проекта, а именно - разширяване на ПАВЕЦ "Чаира" с язовир "Яденица" и модернизация и рехабилитация на подстанции от електроенергийната разпределителна система на страната.

Голяма част от тези проекти са признати от ЕК като проекти от общ европейски интерес, увери Петкова. Тя припомни, че един от основните приоритети на това правителство било гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и ЕС, чрез диверсификация на източниците и маршрутите.

От анализите на МЕ става ясно, че необходимите инвестиции за изграждането на 6-те газови проекта са в размер на 764 млн. евро, а стойността на двата електроенергийни проекти е 646 млн. евро, или общо 1,4 млрд. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички