Петкова: За "Белене" може да се постигне извънсъдебно споразумение


Петкова: За "Белене" може да се постигне извънсъдебно споразумение
Снимка: БГНЕС

3867

Националната електрическа компания (НЕК) не е в състояние да плати сумата от близо 1,2 милиарда лева за двата руски реактора, които България е поръчала през 2008 г. Възможно е обаче да се постигне извънсъдебно споразумение. Това заяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В момента България води извънсъдебни разговори с руснаците да бъдат опростени част от начислените лихви, защото според Министерството на енергетиката - те са изчислени неправилно.

За пореден път Петкова подчерта, че плащането на поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“ трябва да бъде изпълнено, а в последствие ще бъде обсъдено с всички политически партии как точно ще бъде използвано съоръжението, съобщи "Фокус".

„В момента търсим вариант как да се осъществи този процес по разплащането във връзка с Международния арбитраж. Уверявам ви, че всичко онова, което трябва да бъде спазено от гледна точка на законодателството в областта на държавната помощ ще бъде спазено. Ще се съобразим с всички изисквания на Закон за държавните помощи и на европейското законодателство при изплащането на сумата за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“, увери министър след енергийна конференция.

„Всичко е въпрос на преговори и разговори“, посочи енергийният министър като припомни, че вече се е състояла първата среща на работната група с представители на „Росатомстрой“ и „Атомстройекспорт“. Тя отбеляза също, че е изпратено официално писмо до руската страна за инспекция на съоръжението.

Междувременно председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви пред БНТ, че Министерски съвет ще реши до дни как да процедира по казуса "Белене". Той уточни, че не е задължително парите да дойдат от държавния бюджет или от резерва. Може да бъде изтеглен държавно гарантиран заем.

Първата вноска от сумата ще бъде платена още до края на годината, като идеята е тя да покрие пълния размер на главницата, до тогава се очаква да е приключила инспекцията на съоръжението. Към момента все още няма яснота кога предложението ще влезе в парламента и от къде ще бъдат взети средствата за разплащане с руската страна.

Петкова заяви още, че се надява до края на годината интерконекторът с Румъния да е готов. Газовата връзка между Гърция и България пък е във втората обвързваща фаза.

„Работим в посока развитие и отваряне на пазара на газ. В края на месец юни беше подписано споразумение за междусистемна свързаност между „Булгартрансгаз“ и гръцкия оператор “DESFA”, което е първата крачка към отварянето на пазара. Това споразумение има тестови период, но се надявам, че този тестови период ще продължи и ще водим разговори и с нашите партньори от „Газпром“, защото резултатите, които имаме до момента са много добри и обнадеждаващи“, заяви министърът. Тя допълни, че от 1 октомври ще влезе в сила споразумение за междусистемна свързаност и с „Трансгаз – Румъния“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички