Петкова заговори за трима инвеститори за "Белене"


Петкова заговори за трима инвеститори за "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

2847

Кандидатите да инвестират в бъдеща АЕЦ в Белене са трима, като всички са от чужбина. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, макар България още да не е обявила официално какво ще прави с доставените два реактора за АЕЦ "Белене". Вчера тя направи първата копка на строежа на Националното хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци "Радиана" край АЕЦ "Козлодуй" (НХРАО).

Министърът не уточни за кои корпорации става въпрос, както и дали вече се е срещнала с тях, за да обсъдят намеренията им, пише в. "Сега". България все още не знае на какъв вариант за изграждането на втора атомна да се спре и затова е възложила на БАН да направи анализ, който трябва да стане готов през септември. Петкова обясни, че учените вече разглеждат няколко сценария за реализацията на купеното оборудване. Част от тях предвиждат пълна или частична приватизация или влизането на стратегически инвеститор. Министърът изтъкна, че имало реална възможност до края на годината или в началото на следващата "да се структурира" процедура по приватизация на проекта.

По неофициална информация на Actualno.com засега изчисленията на БАН сочат, че вариантът "частен инвеститор" много трудно ще излезе на печалба.

Относно НХРАО енергийният министър заяви, че е изключително важно, и обяви, че то ще бъде едно от най-модерните съоръжения в Европа. В хранилището ще бъдат съхранявани и отпадъците от извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра. То ще може да се ползва 60 години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички