По закон АЕЦ "Козлодуй" не може да се разшири с нова мощност


По закон АЕЦ "Козлодуй" не може да се разшири с нова мощност
Снимка: БГНЕС

4352

По закон АЕЦ „Козлодуй“ към момента няма право да се опитва да увеличи мощноста си. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след въпрос на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

От отговора на Петкова става ясно, че атомната ни централа няма подробен устройствен план (ПУП). Съгласно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на Закона за безопасното използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) наличието на ПУП е задължително условие за реализирането на всякакви инвестиционни намерения на производствената площадка на централата.

Още по-фрапиращо е, че през 2004 година с Националния център по териториално развитие е разработено Техническо задание за проектиране съгласно Закона за устгройството на територията (ЗУТ), а през 2006 година е възложена задача да се разработи ПУП със специфични изисквания. Към днешна дата обаче – август 2016 година, ПУП за АЕЦ „Козлодуй“ няма, тъй като обществената поръчка за изготвяне на плана е прекратена, защото „предварителният проект е неактуален по редица обективни причини“. До изготвяне и влизане в сила на ПУП, искането за издаване на скица за проектиране се придружава от извадка от кадастралния план на АЕЦ „Козлодуй“, върху която се определя разположението на съответния обект, съгласно указанията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Строителството на АЕЦ „Козлодуй“ започва в началото на април 1970 година. На площадката на централата са изградени шест блока – първите четири са с мощност от 440 мегавата, а пети и шести – 1000 мегавата. Първите два блока са въведени в експлоатация през 1974 година и през 1975 година. Последните два – съответно през 1988 година и през 1993 година.

България затвори предсрочно малките блокове на централата от съображения за сигурност. В момента тече процедура за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок в първата ни ядрена централа. Имаше и подписано акционерно споразумение с Westinghouse за изграждане на седми блок на централата - по времето на кабинета "Орешарски", но в крайна сметка вицепремиерът Томислав Дончев обяви в края на миналата година, че все още няма проект и инвеститор. Изграждането на седми блок ще струва 5,3 млрд. долара.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички