Подписан е колективният трудов договор с миньорите от "Оброчище"


Подписан е колективният трудов договор с миньорите от "Оброчище"
Снимка: Getty Images

3111

След дълги преговори беше подписан колективният трудов договор между протестиращите миньори в "Оброчище" и концесионера на мината - дружеството "Евроманган". В разговорите участваха представители на миньорския синдикат "Защита", омбудсманът Мая Манолова и експерти от Министерството на енергетиката.

Сутринта започна поредната среща между представители на синдиката, миньорите и изпълнителния директор на "Евроманган“ Дейвид Уелингс, предаде БНР.

Преговорите за подписване на колективен трудов договор започнаха вчера. Тази сутрин председателят на синдиката "Защита" Красимир Митов обясни, че има нагласа за социален диалог.

След като колективният трудов договор беше подписан, са предприети стъпки за извеждане на протестиращите миньори, които обявиха гладна стачка и три денонощия отказваха да изллязат от подземните галерии заради неизплатени заплати и ваучери за храна.

Днес стана ясно, че Министерството на енергетиката е завело съдебен иск срещу концесионера на мината - дружеството "Евроманган" за неплащане на дължимата концесионна такса. Оказа се, че от две години концесионерът не е плащал на държавата за добива на манганова руда. Сумите възлизат на около 100 000 лева годишно.

Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов обяви, че от 1999-та година, когато е подписан концесионният договор с "Евроманган", няма нито един писмен документ, който да удостоверява за извършени проверки в мината от страна на държавата.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички