Пожарът в "Люлин" ще струва 100 000 лева на ЧЕЗ


Пожарът в "Люлин" ще струва 100 000 лева на ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

3734

50 000 клиенти на ЧЕЗ в столичния квартал „Люлин” бяха засегнати от поредното нагло посегателство над електроенергийната мрежа, извършено на 19 декември.

При опит за кражба в кабелен колектор бе причинен пожар. По предварителни данни преките щети ще надхвърлят 100 000 лв. Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните десет години, още повече, че през 2014 година ЧЕЗ Разпределение България положи нови кабели в колектора в кв. „Люлин” на стойност над половин милион лева, се казва в изявление на дружеството.

Официален сигнал за кражба бе подаден в МВР на 21 декември, като органите на полицията са предприели съответните процесуално-следствени действия и огледи на място.

От ЧЕЗ благодарят на служителите си, които са работили денонощно за отстраняването на повредите при изключително тежки условия и в силно задимен колектор, за да възстановят нормалното електрозахранване на гражданите, както и за оказаното съдействие от страната на МВР и пожарната.

„Последствията от кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура засягат не само компанията, но най-вече българските граждани. Само преди седмица в центъра на София беше запален пожар в колектор на ЧЕЗ Разпределение България при опит за кражба, при което без електрозахранване останаха 50 фирми.

Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите. От началото на 2015 г. година щетите от кражби на елементи от съоръжения възлизат на 2,9 млн. лв. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5”, заявяват от ЧЕЗ.

От дружеството заявяват още, че за противодействие на кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура са необходими законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовават подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички