Положението в енергетиката ще бъде неудържимо, твърди Дянков


Положението в енергетиката ще бъде неудържимо, твърди Дянков
Снимка: БГНЕС

2807

Това е проблем за държавата, защото показва, че властите, които трябва да са независими една от друга, не са. Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в коментар за SMS-а към Бойко Борисов относно работата на ВСС по "Яневагейт".

Според Дянков причината за липсата на независимост на властите е незавършеният Преход и неуспехът на България да се освободи от бившата Държавна сигурност. Последният пример е Лютви Местан – една част от ДС подкрепя Русия, друга подкрепя Турция и тази, която подкрепяше Русия, спечели, уточни Дянков пред Нова телевизия.

От една страна в България има политическа стабилност, което е добре. От друга страна това може да ни успокоява само за известно време и това време вече мина, смята бившият вицепремиер. Остават си същите въпроси, които стоят през последните 25 години, добави той. Сега сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година – нито едно от големите неща там не са се случили. Като кажеш, че ще правиш реформа, но не я направиш, противниците на реформи могат да те спрат и в други сектори и реформи, обясни Дянков.

На директен въпрос дали всъщност е критик на Бойко Борисов, Дянков отговори, че коментира по резултатите. Не мисля, че премиерът се страхува да има реформа в съдебната система, уточни бившият вицепремиер, който пак хвърли вината за липсата на реформа на неопределеното „Държавна сигурност и дългосрочните зависимости”. И подчерта изрично – министрите на Реформаторския блок не правят реформите, които се очакваха от тях.

До есента на тази година положението в енергетиката ще е неудържимо, продължи с мрачните прогнози Дянков. Имаше частична реформа миналата година, която намали дефицитът на НЕК за миналата година, но не и общият дефицит, уточни той.

За да не бъде само „черна станция”, Дянков похвали „частичната пенсионна реформа” на Ивайло Калфин, добави и опитът на Румяна Бъчварова да прави реформа в МВР, включи и Ивайло Московски за БДЖ. Какво още каза бившият финансов министър прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички