Преговорите за ЧЕЗ може да приключат до края на седмицата, заяви Петкова


Преговорите за ЧЕЗ може да приключат до края на седмицата, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

3867

Преговорите за сделката за ЧЕЗ може да бъдат финализирани до края на седмицата, стана ясно от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова.

„Знаете, че Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана всичко е в ръцете на купувача. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие на практика, но от тук нататък всичко зависи от самия продавач”, каза министърът в оставка, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че е много рано да се говори за този процес.

Петкова посочи, че от публично оповестената информация знае, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с компанията и се надяват до края на тази седмица да приключат.

Тя отново подчерта, че много по-важно е да се върнем малко назад във времето и да видим как се е стигнало до днешните събития.

„Още в далечната 2003 г., когато със специална стратегия на тогавашното правителството, със специална стратегия, която впоследствие е приета и от НС стратегията е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така, че специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била имено приватизацията на електроразпределителните предприятия с основен аргумент, с основен мотив, че всъщност присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства един вид възможността за привличане на финансиране”, посочи тя.

Петкова посъветва БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33% държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. „Още един много важен въпрос защо 33%, а не 34%”, попита тя, но сама не даде отговор.

По-рано БСП подаде три сигнала до прокуратурата във връзка със съмнителната продажба на ЧЕЗ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички