Президентът също се загрижи за продажбата на ЧЕЗ


Президентът също се загрижи за продажбата на ЧЕЗ
Снимка: Президентство

2977

Президентът Румен Радев изрази загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На работна среща на „Дондуков“ 2 Радев обсъди с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиран Иван Иванов актуални въпроси в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията "Инерком България", както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Президентът беше категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай, допълват от прессекратариата.

Днес стана ясно, че НАП вече е започнала проверка по сделката за ЧЕЗ. Оттам обаче отказаха да разкрият подробности.

По-рано енергийният експерт Иван Хинковски пък заяви, че КЕВР има правомощията да спре продажбата. Съгласно чл. 21 от Закона за енергетиката КЕВР може да откаже придобиване на активи, при положение че дружеството не покаже капацитет да управлява сигурността на доставките, което би застрашило националната сигурност.

Според Хиновски въпросът не е само за парите: "Това дружество трябва да покаже капацитет да управлява, инвестира и развива мрежата- това е най-важното, защото тази сделка има отношение към националната сигурност на България. Това е 40% от потреблението на България включително и на София. Захранването с ел. енергия не бива да бъде подценявано."

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички