Природният газ няма да поскъпне от началото на годината


Природният газ няма да поскъпне от началото на годината
Снимка: БГНЕС

878

Природният газ няма да поскъпне от 1 януари, както настояваше "Булгаргаз". Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) всъщност планира да намали цената, макар и с части от процента – 0,05 на сто до 603,14 лв. на 1000 кубични метра (без ДДС и акциз). Тази тарифа ще действа през първото тримесечие на годината. Това става ясно от доклада на енергийния регулатор, който ще бъде разгледан на открито заседание във вторник, съобщава БГНЕС.

Към момента действащата цена на газа е 603,44 лв. на 1000 кубични метра, а "Булгаргаз" настояваше за 615,35 лв.

Поскъпването на долара с малко над 6 на сто и увеличената калоричност на получавания руски газ на практика са занулили намалението на цените на алтернативните горива с около 6%, са се аргументирали от "Булгаргаз". И са посочили, че спадът на цените на петрола се е отразил частично, защото по-сериозният спад се е случил след септември. Както е известно, доставната цена на руския газ се изчислява на база на равнището на цените на алтернативните горива за 9 месеца назад. Увеличението от близо 2%, което искат от газовата компания, се дължи на включването на недовзет приход за предишни периоди. От там посочват, че очакват курс от 1,59 лв. след Нова година, при което ще продават на загуба.

От доклада на ДКЕВР обаче става ясно, че комисията няма намерение да одобри недовзетия приход, като оставя покриването му за следващи тримесечия. Освен това регулаторът орязва исканите разходи на "Булгаргаз" за съдебни такси и правни консултации.

През първото тримесечие на 2015 година "Булграгаз" очаква да продаде 924 млн. кубични метра. От тях 654 млн. ще дойдат от внос от Русия, което е намаление със 74 млн. куб. метра в сравнение с последните три месеца на тази година. От местен добив се очаква да се получат 30 млн. кубични метра, или с 10 млн. повече.

От хранилището в Чирен "Булгаргаз" планира да добие 240 млн. кубични метра, което е със 193,2 млн. куб.м повече от последното тримесечие на 2014 г. Сериозното увеличение на количествата, които ще бъдат извадени от газовото хранилище, е, за да може "Булгаргаз" да закърпи финансовото си състояние.

Както и за да избегне активирането на клаузата "вземаш или плащаш" по договора с "Газпромекспорт". Нещо повече, "Булгаргаз" планира да изразходва на 100% резервите си в Чирен до края на тази зима. За това на 3 декември е било уведомено и Министерството на енергетиката. Общо през първите три месеца на следващата година "Булгаргаз" ще плати за внос на руски газ 530,5 млн. лв., в които се включват и транзитните такси през Румъния. Това прави цена на входа на газопреносната мрежа от 574,16 лв. на 1000 кубични метра.

От доклада на ДКЕВР става ясно още, че "Булгаргаз" има 142 млн. лв. дългове. От тях 35,2 млн. лв. са дългосрочни и са основно към "Булгартрансгаз" за пренос и съхранение на синьо гориво. Краткосрочните борчове са 106,8 млн. лв., като 36 млн. лв. от тях пак са към "Булгартрансгаз". Други 47 млн. лв. "Булгаргаз" дължи на БЕХ. Те му бяха предоставени в заем, за да успее да плати част от руския газ. Просрочените данъчни задължения на газовата компания пък са 59 млн. лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички