Проектът за решение на КЕВР за цената на тока - за едни увеличение, за други намаление


Проектът за решение на КЕВР за цената на тока - за едни увеличение, за други намаление
Снимка: БГНЕС

8560

Проекторешение в посока бъдещо изравняване на цената на тока на регулирания пазар за небитови и битови потребители прие КЕВР по време на днешното обществно обсъждане на цената на електричеството.

Съгласно решението цената на тока ще се промени от 1 юли по следния начин за трите големи ЕРП-та в България – при ЕВН ще има увеличение от 0,65% за битовите потребители т.е. за домакинствата, при Енерго-про ще има намаление от 0,91%, а при ЧЕЗ няма да има промяна. Очаква се спад и в цената на небитовите потребители т.е. предимно малките фирми и малкия бизнес, но засега точната стойност не е ясна.

Недоволство от проекторешението изразиха както от ЕРП-тата, така и от НЕК. Според шефа на НЕК Петър Илиев всички ЕРП-та трябва да си сложат тениски с надпис „НЕК спонсорира енергийните дружества“. Илиев отбеляза, че за никого не е тайна, че има кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата енергия. “Не може заради 20%, които са топлофицирани, останалата част от населението и бизнесът да им плаща тяхната топлинна енергия. Проблемите на Топлофикация са сериозни, но няма да бъдат решени по този начин”, коментира той.

Същевременно от АЕЦ Козлодуй се оплакаха, че продават под себестойност заради начина на изчисление на т.нар. технологични загуби. Това са загубите на ток по мрежата – колкото по-добра е мрежата, толкова по-малки са те. Според ръководството на ядрената ни централа стойността на технологичните разходи за един мегаватчас е около 50 лева, а КЕВР я е определила на 30 лева. Продаваме под себестойност, категорични са от централата. ЕРП-тата също изразиха несъгласие с липсата на по-сериозно увеличение на цената на тока, като на свой ред дадоха като аргумент технологичните разходи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички