Прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене"


Прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2781

Към настоящия момент се води ново разследване за АЕЦ „Белене“, всичко е в ръцете на прокуратурата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от народните представители от РБ Мартин Димитров и Петър Славов във връзка с търсене на имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение срещу НЕК ЕАД за 550 млн.евро по казуса АЕЦ "Белене“.

По думите на Петкова за периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. „Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ , така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване. Става въпрос за 30 млн. лв.

„При тези проверки бяха установени поредица от нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения“, каза министърът и посочи, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата.

„Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект. В последствие обаче миналата година през месец март 2015 г. дойде постановление на прокуратурата и в НЕК, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби“, заяви Петкова.

Тогава НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено, като към настоящия момент се води ново разследване. „Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно“, допълни Петкова.

Охраната на АЕЦ "Козлодуй"

Средно месечният разход, при реално зает щат на МВР, за АЕЦ „Козлодуй“ е приблизително 700 хил. лв., обясни още Петкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП лява България“ Красимир Янков във връзка с охраната на АЕЦ „Козлодуй“.

Тя обясни, че през годините са предприемани редица действия за гарантиране на сигурността на централата. Осигуряването на физическа охрана с пропускателен режим на обособените защитени зони и изградените ядрени съоръжения, разположени на работната площадка на АЕЦ „Козлодуй“, са законово регламентирани. Те се изпълняват от служители на МВР.

Към настоящия момент физическата защита на дружеството се осъществява от служители на ОД МВР – Враца на база сключен договор от 2012, който предстои да бъде обновен. Петкова уточни, че естеството на работа включва оперативни действия, физическа охрана и пропускателен режим. „Месечната цена на услугата включва месечните възнаграждения на реално назначените служители в районното управление на атомната електроцентрала, обезпечаване на материална база , необходимия брой моторни превозни средства и горивно-смазочни материали“, добави министърът.

Тя обясни още, че АЕЦ „Козлодуй“ разполага с лиценз и за самоохрана.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички