Промените при производство на ток по комбиниран начин стават факт през март


Промените при производство на ток по комбиниран начин стават факт през март
Снимка: Getty Images / Guliver

2369

На 9 март ще бъдат приети окончателните промени за производството на електроенергия по комбиниран начин. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на общественото обсъждане на проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена по комбиниран начин, предаде „Фокус”.

По време на обсъждането представителят на Националната електрическа компания НЕК Петър Петров отбеляза, че в Наредбата не е ясно посочено, че сертификата следва да бъде за нетни количества електрическа енергия, измерена на изхода на централата. Второто съображение на НЕК е свързано със случай, когато количеството с издаден сертификат е по-малко от количеството, което съответния производител е подал на крайните снабдители.

Петър Димитров от Електроенергийния системния оператор също обърна внимание на този проблем, като посочи, че причината за несъответствията идва от това, че инсталираните в системата съоръжения не кореспондират с редуцираните товари, които се осъществяват. „Този проблем не се усеща толкова чувствително през зимата, но през летните месеци той ще стане много актуален. Трябва да настъпят законодателни промени в тази насока“, заяви той. Представителите на дружествата имат 2 седмичен срок, в който могат да представят писмени становища с предложения към проекта на Наредбата. Те ще бъдат разгледани от работната група към Комисията и ще бъдат включени в доклада, който трябва да бъде приет на закрито заседание на 9 март от 10.00 часа. Тогава КЕВР ще одобри окончателните текстове в Наредбата, които ще бъдат изпратени на МС.

С промените в Закона за енергетиката от 24 юли 2015 година бяха променени условията и реда, при които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издава сертификати за производството на електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство. От 1 януари тази година сертификатите вече са са месечни, а не годишни. Това наложи да бъде изменена и наредбата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички