Протест срещу цената на тока, без ефект върху системата


Протест срещу цената на тока, без ефект върху системата
Снимка: БГНЕС

3241

1100 фирми от цяла България излязоха днес на протест заради очакваното повишаване на промишлената електроенергия. Най-големите протестни шествия са в Казанлък и Стара Загора, предаде БГНЕС. Интересен факт е, че в течение на над половин час натовареността на мрежата не се промени, а работодателите бяха обещали изключване на 150 мегаватчаса мощности.

Според данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) натовареността на системата беше между 3,9 хил. и 4 хил. мегавата, колкото беше и преди, и след края на обявения протест. Основните производители в този период бяха АЕЦ Козлодуй (2 хил. мегавата) и кондензационните централи (2 хил. мегавата). Около 500 мегавата бяха осигурявани от ВЕИ-тата.

Близо 10000 работници преминаха по улиците на Казанлък в знак на протест и подкрепа на исканията на работодателите си – да няма промяна в цената на енергията.

Повишаването на цената на тока за промишлеността обрича производството на огромни загуби, дори и фалити. В това са категорични представителите на бизнеса. Според тях няма как да променят цени на изделия към крайните си клиенти, тъй като са обвързани с договори. Владимир Спасов управлява предприятие, което е световен лидер в производството на хидравлични помпи. "Немислимо да бъдат коригирани цените на пазара. Това би ни оставило вън от някои клиенти, би намалило със сигурност продажбите на фирмата, респективно до загуба на пазарни позиции до намаляване на заетостта на фирмата, до намаляване на броя на заетите хора във фирмата и възнагражденията", заяви бизнесменът.

Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква днес да реши окончателно дали да отложи планираното поскъпване на тока за бизнеса от първи юли.

Вчера (25 юни) депутатите създадоха възможност за отсрочка като одобриха промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на електричеството да бъде променена от първи август, вместо от първи юли.

Целта е през следващия месец правителството да намери резерви, които да облекчат ценовия скок. В момента текат проверки в зелените централи, обмислят се съкращения в разходите на държавните енергийни дружества, предстои да влезе в сила и наредба, която ще намали поскъпването на тока за промишлеността.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички