Първанов предлага "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко"


Първанов предлага "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко"
Снимка: БГНЕС

1468

„Южен поток" да тръгне по трасето на газопровода „Набуко“. Това предлага лидерът на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. На пресконференция след заседание на Изпълнителния съвет на партията той коментира, че подобен вариант би удовлетворил очакванията на всички партньори по маршрута на енергийния проект.

Идеята ще бъде предложена на вниманието на българската делегация, която ще участва на съвещанието в Брюксел с участието на енергийния министър и представители на държавите по пътя на „Южен поток“. Първанов смята, че предложението може да бъде направено и на Москва, и на ЕК. Преговорите обаче трябва да бъдат водени от заинтересованите пряко страни, а не от комисаря по енергетиката, информира пресцентърът на АБВ.

Не сме променяли позицията си по "Южен поток". Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов относно „Южен поток” и документите, с които се е запознал по проекта, предаде "Фокус".

„Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия”, заяви той.

Борисов посочи, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол.

Пред журналистите днес Георги Първанов съобщи, че ПГ на АБВ ще направи предложение за възстановяване на досегашното положение по отношение на отмяната на данъчния кредит за тези, които получават доходи, не по-големи от минималната работна заплата. Той допълни: "АБВ не приема отмяната на данъчния кредит за тези, които получават доходи, не по-големи от минималната работна заплата. Мога да кажа ясно и недвусмислено, че нашето ръководство оценява „шареното“ гласуване на ПГ на АБВ като политическа грешка. Но много моля да не се прехвърля отговорността от болната глава на здравата. Основната отговорност е на ПГ на ГЕРБ, които поеха ангажимента в коалиционното споразумение да не променяме данъчната система, без да се проведе цялостен разговор, без да е набелязана цялостна реформа за тази система".

Първанов обясни, че заради осъзнаване на грешката на депутатите на АБВ, точно от редиците на партията тръгва инициативата между двете четения на държавния бюджет да се възстанови положението по отношение на отмяната на данъчния кредит за хората с доходи, не по-големи от минималната работна заплата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички