Работодатели и синдикати настояват за мерки срещу спекулативното поскъпване на тока


Работодатели и синдикати настояват за мерки срещу спекулативното поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

2793

По искане на национално представителните работодателски и синдикални организации вчера в Министерството на енергетиката се проведе работна среща с министър Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, представители на държавните компании в сектора, както и представители на Независимата енергийна борса, и сдружения на търговците на електроенергия.

Социалните партньори са разтревожени в края на годината от необоснованото, без връзка с реалностите в сектора, значително увеличение на цената на електроенергията за бизнеса, съобщиха от работодателските организации. През последните седмици рязко са ескалирали претенциите от страна на търговците на електроенергия за едностранно повишаване на цените с между 30% и 65%. Работодателските и синдикалните организации отново очертаха кризисната ситуация в сектора, която ако не бъде спешно овладяна, неизбежно ще се разпространи повсеместно.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели Васил Велев представи и специално писмо за подкрепа от министъра на икономиката, в което се препоръчат някои конкретни мерки за въздействие.

След 150 минутна дискусия представителните на национално равнище работодателски и синдикални организации се обединиха около следното:

Работодателските организации препоръчат на близо 50 000 фирми, техни членове, които са присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение и имат цени или уведомления за едностранно вдигане на цените на активната енергия над 76 лева за мегаватчас (0,076 лв. за киловатчас) да преминат от свободния към регулирания пазар от 1 февруари 2018 г., където ще имат цена от 76 лв./МВТЧ. За целта те следва до 10 януари 2018 г. да направят уведомление по надлежния ред.

Бизнесът и синдикатите настояват министерството на енергетиката да предприеме всички необходими мерки за увеличаване на предлагането на електроенергия на сегмента за дългосрочни договори на енергийната борса.

Призовават БЕХ, БНЕБ и КЕВР в ускорен порядък да предприемат необходимите действия за промяна на правилата, графиците и работното време на Независимата енергийна борса с оглед увеличаване на възможностите за предлагане на електроенергия и недопускане на пазарни манипулации.

Работодатели и синдикати заявяват, че ще следят ситуацията на пазара на електроенергия и ще пристъпят към организирането на съвместни протести, ако не бъде овладян спекулативния ръст на цените на електроенергията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички