Радев: България има нужда от преки доставки на руски газ


Радев: България има нужда от преки доставки на руски газ
Снимка:

2418

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Този път на доставка ще отговаря на изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само по отношение на България, но и на целия Европейски съюз. Това заяви президентът на България Румен Радев в интервю за руския вестник "Коммерсант", публикувано в понеделник.

"Що се отнася до доставките на газ от Русия, то аз мисля че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно мора. Да го наречем "Български поток". Такъв подход се диктува от здравия смисъл и изискването за енергийна сигурност и ефективност и не само по отношение на България, но и за Европейския съюз като цяло", отбелязва той.

"Както за Русия, така и за България логичният избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е пътят през българска територия. Затова в наш общ интерес е да получим пряк излаз на руския газ на българското черноморско крайбрежие", казва Радев.

Той добавя, че България в качеството си на газоразпределителен център има такова преимущество, каквото е вече изградената и действаща газопреносна система, съединяваща страната с другите държави от Централна Европа. Страната също планира да увеличи транзитираните обеми с подкрепата на ЕС. "По линията на европрисъединителния фонд бяха отделени безвъзмездно 920 хиляди евро за предпроектни проучвания. Тези работи вече се осъществяват, а една от основните цели на проекта е увеличението на транзита на природен газ, в това число и на руски, през територията на България", подчерта президентът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички