Радев: Не се присъединявам към декларацията за прекратяване на добива на твърди изкопаеми


Радев: Не се присъединявам към декларацията за прекратяване на добива на твърди изкопаеми
Снимка: БГНЕС

3165

Отговорих на президента на Австрия, че не се присъединявам към неговата декларация да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с представители на синдикатите на миньорите.

„Президентът не формира стратегията и визията за този сектор, това е ангажимент на Министерския съвет. Но, разбира се, това не означава, че президентът няма отношение и моето отношение го излагам в съответни документи, форуми и декларации“, заяви Радев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, е президентът ще представлява България на форума в Катовице, защото поканата е отправена към него. „Освен това президентът на Австрия изпрати декларация до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. И този призив ще бъде отправен по време на форума в Катовице. Аз съм отговорил на неговата декларация, че не се присъединявам към нея и съм изложил съответните мотиви. Мога да кажа и че моята позиция по въпроса е ясна още от началото на моя мандат и с позициите и действията на служебното правителство. Ясно я заявих и на пресконференцията с президента на Полша“, заяви държавният глава.

Той уточни, че от МС са му изпратили предложение за изказване на форума в Катовице, но с екипа му са разработили друго с много по-категорична национална позиция.

Радев обясни, че има координация с Министерски съвет относно позицията, която ще изкаже на форума в Катовице. „Благодаря на Министерски съвет, че ми предложиха и изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум, но аз имам малко по-различно мнение. Считам, че това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване с една много по-категорична национална позиция и съм го изпратил за съгласуване в Министерски съвет“, заяви президентът.

Той посочи, че ще даде на синдикатите и двата варианта. „И който изберете, съм готов да заявя него от позицията на този висок форум. И смятам, че въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка. Той изисква ясна визия, стратегия от дългосрочен хоризонт и честност от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на начина за разпределяне на студения резерв. И за бъдещето по какъв начин може да стане преструктурирането на сектора“, каза още Радев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички