Разделянето на ДКЕВР на две мина на първо четене на ниво комисия


Разделянето на ДКЕВР на две мина на първо четене на ниво комисия
Снимка: БГНЕС

2868

Енергийната парламентарна комисия прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат промяна в начина на избиране на състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и разделянето на комисията на две - енергийна и водна. Законопроектът събра 10 гласа "за" и 4 "въздържал се", като бе подкрепен от представителите на всички групи с изключение на БСП и "Атака", предаде БГНЕС.

Поправките се отнасят основно за три неща - изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две. Според законопроекта, внесен от служебния кабинет, съставът на ДКЕВР вече ще се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Предвижда се още откриване на всички заседания на комисията и нейното разделяне на два органа - първият по въпросите на енергетиката, а другият – по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения в рамките на комисията.

Според вносителите в момента поради големия брой и комплексния характер на въпросите, които комисията трябва да решава в сферата на енергетиката, както и фокусирането на обществения интерес върху енергийни проблеми, въпросите от ВиК сектора, които са не по-малко важни за обществото, остават на заден план в дневния ред на комисията.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова обяви по време на дебатите, че комисията категорично подкрепя избора на състава на ДКЕВР да става от Народното събрание, но има определени опасения по отношение на други точки от закона, като например организацията на работа и откриването на всички заседания. Според Тодорова, има заседания на които се обсъждат жалби, които са около 8000 за тази година. Откриването на заседанията означава, че вносителите на тези 8000 жалби трябва да бъдат поканени на заседания. Има и заседания, свързани с вътрешни въпроси на комисията, които също са закрити, каза тя.

Тодорова изрази резерви и към механизма на разделяне на комисията и по-конкретно към факта, че в момента законопроектът предвижда въпреки разделянето председателят да остане един и същ.

Пълен консенсус депутатите от енергийната комисия постигнаха единствено по избора на състава на ДКЕВР и прехвърлянето на тази отговорност от Министерски съвет към Народното събрание. Определени резерви от различните групи се чуха по отношение на разделянето на регулатора на две.

По време на дебатите депутатът от БСП Таско Ерменков призова за създаването на Обществен съвет към ДКЕВР, който е задължителен, за да има прозрачност и участие на обществото в комисията. По отношение на независимостта на ДКЕВР Ерменков застъпи тезата, че няма как да се чувстваш независим с бюджет от 4 млн. лева и близо 10 млн. лева, които внасяш от своя страна в бюджета. Според Ерменков самофинансирането ще допринесе значително за независимостта.

По отношение на разделянето на регулатора, Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви, че задължително разделянето трябва да върви с избор на двама отделни председатели на двете нови комисии. Симеонов се съгласи и с тезата на Светла Тодорова, че откриването на абсолютно всички заседания може да затрудни деловата работа и практичността.

Трябва да вземем принципно решение по три въпроса - избор на състав, очакванията за прозрачност и разделянето на комисията, подчерта и Александър Ненков от ГЕРБ. Той призова законопроектът да бъде подкрепен на първо четене и се съгласи, че детайлите около трите основни идеи могат да бъде изпипани между първо и второ четене. Ненков застана на категорична позиция "за" избор на състав от НС и разделяне на комисията, а по отношение на откриването на заседанията посочи, че макар и не всички, повечето трябва да са открити.

Според Рамадан Аталай разделянето на две на ДКЕВР няма да удовлетвори обществените очаквания. Въпреки това Аталай посочи, че ще подкрепи на първо четене законопроекта.

Въпреки принципната си подкрепа за някои от идеите на законопроекта, от БСП призоваха той да се оттегли, за да се обсъдят въпросите по-широко.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички