Резултатите от проверката на "Овергаз" ясни през февруари


Резултатите от проверката на "Овергаз" ясни през февруари
Снимка: Getty Images

2882

Проверката в "Овергаз" започна от вчера по моя заповед. Резултатите ще станат ясни до 10 февруари. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

На представителите на „Овергаз” е предоставен списък с документи, които КЕВР изисква, и служителите на „Овергаз” са поискали тридневен срок до петък, за да изготвят документите. Иванов посочи, че в петък, когато неговите колеги получат документите, ще започне анализ и при необходимост ще се изискат и допълнителни данни от компанията, предаде БГНЕС.

Целта на проверката е да се види какво е финансовото състояние и изпълнението на задълженията на потребителите на природен газ, посочи Иванов. Според него резултатите от проверката ще бъдат оповестени като срокът е до края на месеца. До 31 януари трябва да приключи проверката като до десет дни трябва да бъде направен доклад от експертите на КЕВР, който да бъде представен на комисията.

Иванов обясни също, че всяка година комисията проверява по едно от дъщерните дружества на „Овергаз” мрежи. Те са пет на брой и всяка година се извършва планова проверка. "В момента тази проверка е извънредна поради настъпилите извънредни обстоятелства от последните два дни на 2015 г. Очаквам, че чрез нашата проверка ще дадем отговор на обществения интерес по тази тема", коментира той.

Относно това дали може да каже защо се е стигнало до тази ситуация, Иванов заяви, че в качеството си на председател на КЕВР не може да коментира причините за кризата, а застава зад фактите.

За проверките на трите електроразпределителни дружества, които започнаха, Иванов заяви, че реално от вчера е започнала съвместна проверка на Министерство на енергетиката и КЕВР. Целта е да се установи до каква степен електроразпределителните дружества изпълняват разпоредбите, съгласно общите условия за работа на дружеството с потребителите. Заедно с това ще бъде проверено и как се изпълнява в момента и в бъдеще изискването да нямо по-голям период на фактуриране от 31 дни.

Иванов посочи също, че ще се направи проверка и на техническото състояние на дружествата с оглед в този период, когато има най-голяма консумация на ток и най-голяма опасност от възникване на аварийни ситуации, дали дружествата имат готовност за максимално бързо реагиране при определени природни бедствия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички