"Росатом" ще разчита и на унгарски доставчици за АЕЦ "Пакш 2"


"Росатом" ще разчита и на унгарски доставчици за АЕЦ "Пакш 2"
Снимка: iStock/Guliver

3695

„Росатом“ разчита на участието на унгарските доставчици при осъществяването на проекта за АЕЦ „Пакш 2“. Към дейностите могат да се включат примерно 200 унгарски фирми. Това заяви в Москва първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, предаде mti.hu.

Той напомни, че в междуправителственото споразумение за разширяването на унгарската централа е фиксиран дял на участие в проекта на унгарските компании до 40%. В проекта за АЕЦ „Пакш 2“ могат да участват не само унгарски фирми, тъй като в региона – в Чехия и Словакия, работят компании, които имат богат опит в ядрената енергетика.

Кирил Комаров отбеляза, че АЕЦ „Пакш 2“ е получила „зелена светлина“ от ЕС, издаден е екологичен лиценз и е получено разрешение за площадката, но още много работа предстои за получаване на разрешение за строителството на АЕЦ.

За разширяването на унгарската централа ще бъдат организирани търгове. За обявяването им е необходимо да се определят точните параметри на проекта и за това ключова роля играе Унгарската агенция по атомна енергия. „Ние искаме задължително да поканим на търговете европейски компании, но преди всичко унгарски фирми“, коментира Комаров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички