Румъния ще може да ни подава газ чак през 2019 г.


Румъния ще може да ни подава газ чак през 2019 г.
Снимка: БГНЕС

2778

В Румъния не е изградена компресорната станция „Подишор“. Предвижда се тя да бъде пусната в експлоатация през 2019. Така енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че всъщност засега интерконекторът ни с Румъния е еднопосочен – подава се газ само от България към Румъния. Причината е точно, че няма компресорна станция за контрол на налягането. Информацията за липсата на компресорна станция е от няколко години.

Реалният пренос на газ по интерконектора ще започне от 2017 година, уточни още Петкова в отговор на въпрос на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов в днешния парламентарен контрол.

Очевидно е, че за България най-важно е да получаваме газ от Румъния, а не само да можем да подаваме – за да можем да си осигурим диверсификацията на енергийните източници, констатира Славов. И поиска от страна на Румъния да бъде поет „един неотменим ангажимент“ за изграждане на компресорната станция в Румъния. Петкова пък призна и друг очевиден факт – че засега България получава природен газ само от един източник, т.е. от Русия.

В началото на ноември тази година официално беше стартирана газовата ни връзка с Румъния. Реверсивният газопровод с обща дължина от 25 км, за който Еврокомисията отпусна съфинансиране, трябваше да заработи още през лятото на 2013 г., но проблеми с прокарването на тръбата по дъното на река Дунав отложиха изпълнението на два пъти. Сегашното приключване на проекта спасява еврофинансиране от 9 млн. евро, което иначе и България, и Румъния трябваше да връщат.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички