"Русатом" ще доставя резервни части за АЕЦ "Козлодуй'


"Русатом" ще доставя резервни части за АЕЦ "Козлодуй'
Снимка: БГНЕС

2169

Руската компания „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на АЕЦ „Козлодуй“ за следващата плановоремонтна кампания. Това съобщава БГНЕС.

Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в Пети и Шести енергоблок на централата. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година.

Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора.

Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие „ЦКБМ“ (Санкт Петербург). „ЦКБМ“ е част от „Атоменергомаш“ - подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика. „Русатом Сервис“ е част от „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички