Русия не е отхвърлила варианта за газови доставки през България


Русия не е отхвърлила варианта за газови доставки през България
Снимка:

2814

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че страната му е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България.

„Мисля, че ние сме готови да разгледаме всякакви варианти, стига те да са взаимноизгодни и да осигуряват доставки, сигурност за европейските потребители“, каза той, отговаряйки на въпрос дали Русия разглежда възможността за доставка на газ в Гърция и Италия през България.

Руският министър изтъкна, че Москва е заинтересувана да доставя газ в Югоизточна Европа.

Припомняме, че преди дни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не се е отказала нито от "Южен поток", нито от "Турски поток".

„Ние се нуждаем само от ясната позиция на ЕК. Що се отнася до експортните маршрути (за доставката на газ - бел.ред) по дъното на Черно море има известни трудности от политически характер с Турция“, напомни още държавният глава.

Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край гр. Анапа, на руския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна. Нейната дължина е около 931 км. През декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от ЕНИ – италианският партньор на „Газпром“ беше уведомена за спирането на „Южен поток“. "Газпром" разтрогна договора за "Южен поток"

Вместо него руската страна предложи на Турция да се изгради газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море със същия капацитет от 63 милиарда куб.м. газ. След обтягането на отношенията между Русия и Турция обаче и този проект бе замразен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички