Русинова: Има възможност на съкратените миньори да се намери работа в региона


Русинова: Има възможност на съкратените миньори да се намери работа в региона
Снимка: БГНЕС

1992

Има възможност за всички съкратени работници от „Въгледобив Бобов дол" да бъдат намерени работни места в региона. Това каза пред журналисти социалният министър Зорница Русинова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“ и полученото в Бюро по труда-Дупница във вторник уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол", предаде „Фокус“.

„При самото начало на стачните действия вчера екипи на Главна дирекция по труда също бяха на място, включително и с предписания по отношение на здравното състояние на миньорите, които са под земята. Вчера сутринта в Агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери, за всички от тях имаме възможности с обявените работни места в региона да бъдат пренасочени към други работни места или в рамките на националния бюджет или оперативните програми да получат квалификации, така че бързо да бъдат устроени на работа и да получават справедливи доходи от възнаграждения“, увери министър Русинова.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова каза, че съдбата на рудника остава неясна.

Петкова съобщи, че вчера е било получено уведомление от дружеството, в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Тази сутрин обаче в министерството е постъпило ново писмо от дружеството, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, поради настъпили нови обстоятелства, обясни тя.

Работниците от рудник "Бабино" на Мини "Бобов дол" протестират заради намален размер на възнагражденията, неизплатени социални плащания.

Петкова напомни, че концесията за добив на въглища в Бобов дол за срок от 35 години е била предоставена през 2007 г. и отбеляза, че министерството е длъжно да следи за изпълнението на работната програма, на концесионния договор, като последната проверка в рудника е от април 2016 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички