Руският газ за Европа през Украйна - подсигурен само до края на март


Руският газ за Европа през Украйна - подсигурен само до края на март
Снимка: Gettyimages

1679

Доставките на руски газ за Европа през Украйна са осигурени само до края на март. Несигурността се усилва и заради падащите цени на газа, които следват тези на петрола, смятат експерти, цитирани от БНР.

Според евродепутата Владимир Уручев газът за Европа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец.

"Дотолкова, доколкото си спомняме, това взаимно споразумение, в което ЕС участва със сериозни пари в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа. Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще", каза той.

По думите му най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. 

Новите нива на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Сред спешните задачи на Европа е и създаването на енергиен съюз. Тук един от основните проблеми ще е постигането на съгласие между страните-членки за общо закупуване на газ",  посочва председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Това, което конкретно интересува страната ни, очертава Руслан Стефанов. "Това би означавало в дългосрочен период спадане на цените за Бъгария, защото ще можем да ползваме по-ниските цени на по-големия пазар. Това, между другото, както е позитивно за газа, така е негативно за електроенергията – т.е. България там ще се озове в другата позиция, където вкарването в един такъв общ пазар ще означава повишаване на цените", допълни той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички