Само 30 български предприятия ще се възползват от евтин ток, призна Петкова


Само 30 български предприятия ще се възползват от евтин ток, призна Петкова
Снимка: БГНЕС

2676

30 предприятия в българската индустрия ще се възползват от новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници. Това стана ясно след извънредната пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова.

Според регламентите в Закона за енергетиката тази наредба трябваше да е факт до шест месеца след влизането на закона в сила, т.е. до 6 септември, посочи енергийният министър. По думите на Теменужка Петкова, трите министерства, отговорни за разработването на новите правила (МЕ, МИ и МФ), са ускорили максимално работата си, за да е възможно максимално бързо да бъде намалена финансовата тежест за индустрията през новия ценови период след 1 юли.

Според Петкова тези предприятия ще спестят 90 млн. лева с новата наредба, която още е в процес на обсъждане. Но така и не стана ясно кои са имената на въпросните предприятия. Енергийният министър уточни единствено, че "едно голямо стомано-преработващо предприятие" използва 400 гигавата ток за един ценови период. Границата, заложена в наредбата, е 30 гигавата, като над тази граница ще има облекчения за потребената енергия. С други думи при 35 използвани гигавата, за 5 ще има облекчение. Източник на Expert.bg казва, че предприятията, ползващи над 30 гигавата годишно, са тези предимно в металургичната индустрия.

Петкова лаконично коментира и, че Наредбата е написана по всички изисквания на Европейската комисия. С това тя даде обяснение на въпроса дали в хранително-вкусовата промишленост, която е включена в наредбата, има толкова големи предприятия, които хем да надвишават границата от 30 гигавата за година, хем поне 10% от цената на продукта им да се формира от цената на тока.

Енергийният министър не коментира и заканите на КРИБ, АИКБ и БСК, че ще бъде поискана оставката ѝ. Тя само посочи, че не енергийното министерство определя цената на тока и добави, че до момента индустрията плащаше 18.93 лв. такса за задължения към обществото, докато битовите потребители – 53 лв. С новото предложение тежестта на тази такса се изравнява за всички (бел. ред. - за бизнеса ще е 40 лева, но за тези пердприятия, които няма да влязат в описаната в наредбата отстъпка). Министър Петкова припомни също, че държавните дружества в отрасъла, които са на нейно подчинение, не са поискали поскъпване на тока през новия ценови период.

Още за самата наредба прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички