Шефчович не се ангажира с позиция на ЕК за държавното ни участие в сделката за ЧЕЗ


Шефчович не се ангажира с позиция на ЕК за държавното ни участие в сделката за ЧЕЗ
Снимка: Министерски съвет

2069

Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „Инерком” е сделка между две частни компании. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович.

Шефчович е обсъдил сделката по време на днешната си среща с премиера Бойко Борисов.

„Разговаряхме с премиера Бойко Борисов във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е сделка между частни компании. Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки”, каза вицепрезидентът на ЕК, цитиран от БГНЕС.

Шефчович не коментира възможността за държавно участие. Той още веднъж подчерта, че ЕК не се меси в частни търговски спорове, но настоява сделките да не нарушават европейското законодателство.

„Искам да повторя, че това една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство“, подчерта Шефчович.

Той отбеляза, че за момента е много трудно да се говори дали сделката нарушава някакви директиви на ЕС, защото все още не е финализирана. „Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“, добави Шефчович.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че е "нотифицирана за сделката по придобиването на активи на Групата ЧЕЗ в България".

Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка сделка между независими предприятия, водеща до трайна промяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията води и до промяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя необходимостта от контрол от страна на националния орган по конкуренция по отношение на тези сделки.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички