Шефът на "Булгартрансгаз": Ще нагнетяваме, докато можем


Шефът на "Булгартрансгаз": Ще нагнетяваме, докато можем
Снимка:

2619

Всяка зима се случва да ни се наложи да влизаме в режим, при който да теглим газ от „Чирен”. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов пред журналисти преди официалната церемония по прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72, с който бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, предаде "Фокус".

„В момента е най-ниската цена от години и докато можем да нагнетяваме, ще нагнетяваме. „Булгаргаз” има финансов ресурс да си позволи това. Ако се наложи, моментално обръщаме машините и започваме да подаваме към потребителите”, обясни Гегов.

По думите му до момента до който не се реализира голям проект за Балканите, който да компенсира доставките от руски газ, за всички държави по трасето е важно да теглят газ от Русия на най-приемливата цена, тъй като част от стойността на газа е стойността за транспорт.

„В момента при тази добра система, при тези нововъведения, които правим, няма друга алтернатива. При тази цена, на която в момента транзитираме газа, просто няма алтернатива ”, допълни Гегов. Той уточни, че цената за съхранение на газа се регулира от КЕВР. „Тя е публична – 2, 49 лв. за 1000 куб. м. Надали има по-ниска цена за съхранение в Европа”, каза още Гегов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички