Шефът на ЧЕЗ: Готови сме да противодействаме на лошо време


Шефът на ЧЕЗ: Готови сме да противодействаме на лошо време
Снимка: iStock/Guliver

4069

ЧЕЗ има готовност да противодейства на лошите метеорологични условия, с цел да опази своите съоръжения и да предостави енергия до домовете на всички клиенти. Това каза Виктор Станчев, директор експлоатация и поддържане в „ЧЕЗ-разпределение България“ във връзка с готовността на електроразпределителното дружество за зимата, предаде "Фокус". 

„Подготовката за годината и за предстоящата зима започва след приключване на предходната зима. В края на месец март стартират мероприятията, които извършваме с цел да гарантираме надеждно и качествено електрозахранване”, обясни Станев. Той уточни, че първо се извършва оглед на съоръженията. По думите му, това са над 21 хил. трафопоста, обходени въздушни мрежи с ниско напрежение около 16 хил. км и въздушни електропроводи със средно напрежение около 17 хил. км. „След като бъде приключено това мероприятие, предприемаме мерки за отстраняване на всички забележки, които са констатирани при тези обходи. На тази база се планира и профилактиката на трафопостовете и съответно на въздушните и кабелните линии”, посочи Станчев

По думите му през годината е извършена профилактика на 4 620 трафопостове. Подменени са и повредени съоръжения - бетонови стълбове, комутационна апаратура, изолация.

Той подчерта, че само за период от 6 месеца, от края на март до края на октомври, са подменени 705 стълба, а укрепване е направено на над 1 030 стълба. „Освен това, са проверени и електропроводите със средно напрежение, които бяха обект на най-сериозни повреди от предстоящата зима. Тази година, в следствие на лошите метеорологични условия, които бяха силният вятър, обледяването, обилният снеговалеж, които предизвикаха прекъсвания на захранването за определени региони на наша територия, създадоха дискомфорт в домовете на нашите клиенти. В тази връзка бяха извършени просеки на сервитутните зони или почистване на електропроводните трасета. Това ни гарантира безотказна работа при лоши климатични условия”, изтъкна Станчев.

По думите му в тази връзка по мрежите със средно напрежение са премахнати над 47 000 дървета, които са се намирали в близост или в сервитутните зони и биха предизвикали аварийни изключвания. „Извършено е и почистване на сервитутните зони от храсти, дървета, които възпрепятстват безпроблемното преминаване на нашите служители с цел при евентуално възникване на повреди те да могат да стигнат максимално бързо до участъците. Размерът на това мероприятие е над 190 хил. кв. метра”, допълни Станчев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички