Щатите ни пращат енергийни и други експерти


Щатите ни пращат енергийни и други експерти
Снимка: БГНЕС

1120

Общо четири работни групи между България и САЩ са били създадени след разговорите между българския премиер Бойко Борисов и американския държавен секретар Джон Кери. Това стана ясно от думите на самия Борисов след срещата с Кери.

Групите ще работят в следните области -  сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати.

Тук в България е много важно да се постигне диверсифициране на енергийните източници и увеличаване на свързаността със съседите. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата с Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус".

"Съединените щати се ангажират да подкрепят България в този процес. С премиера Бойко Борисов обсъдихме специфични мерки, които ще бъдат предприети, за да можем да продължим в тази посока заедно, за да можем да реализираме потенциала на България като силна, модерна и просперираща демокрация. България също трябва да засили своите усилия в областта на върховенството на закона и да пресече процесите на корупция”, заяви Кери. Според анализ на агенция "Блумбърг" освен за ситуацията след прекратяването на проекта "Южен поток", Кери се е подготвил да разговаря и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Припомняме, че Westinghouse подписа акционерно споразумение за изграждане на новата мощност, но според всички политически приказки то не представлява окончателна договорка американската компания да поеме изцяло проекта.

"В САЩ аз самият съм работил като прокурор за две години, преди да се присъединя към Сената. Когато бях прокурор имах за фокус работата по превенция на корупцията сред администрация и организирана престъпност. Като част от Сената съм се борил и срещу прането на пари и организирана престъпност. Затова от своя опит мога да кажа, че нито един регион, нито една страна не е предпазена от корупцията", подчерта държавният секретар.

"Тук в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото Ви да можете свободно да избирате като суверенна държава", заяви Кери.

Какво още каза той четете тук.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички