Ще има ново поскъпване на горивата, но със стотинки


Ще има ново поскъпване на горивата, но със стотинки
Снимка: iStock/Guliver

2365

Горивата у нас вероятно ще поскъпнат с 5-10 стотинки за литър. Цената на бензина би трябвало да се повиши до 2.34 лв. за литър в следващите 1-2 седмици. Това прогнозира пред БНТ Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

При очакваното стабилизиране на цената на петрола около 70 долара за барел, бензиностанции и рафинерии ще повишат цените на продукцията си. "Търговците на едро и дребно изчакват как да видят какво ще се случи около Саудитска Арабия и суровия петрол, за да коригират цените", заяви Делчев.

"Трудно е да се гадае с колко точно могат да поскъпнат горивата. Българският пазар е малък и тотално зависим от цената на суровия петрол и това как се променят цените в Европа", каза той.

"Поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има, но в рамките на няколко (жълти) стотинки", каза пред Нова телевизия експертът от БПГА Светослав Бенчев.

По думите му пазарите на готови нефтопродукти са реагирали необичайно бързо на атаката срещу саудитските петролни мощности. "Пазарите реагираха мигновено и цените веднага се повишиха, това досега не се е случвало", каза експертът.

С колко ще поскъпне петролът зависи от това колко бързо Рияд ще възстанови засегнатите съоръжения. Ако се справи в рамките на месец, саудитските и американските петролни резерви ще успеят да покрият намаленото производство, а цената ще се движи около 70-75 долара за барел. Ако не успее, цената ще скочи още, обясни Бенчев.

Като нетен вносител на петролни продукти България е силно потърпевша, но няма как да повлияе на цената на нефта.

"Цените на петролните продукти у нас зависят изцяло от пазара, те се определят свободно. Няма държавен орган, който може да наложи ограничение на цената. Единственият регулатор е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която следи за честната търговия. По колко ще се продава горивото зависи от случващото се на външните пазари, което се отразява и в България", обясни Делчев.

"Петролът е борсов продукт, който за съжаление не се влияе от заплатите на хората в една или друга държава", отбеляза Бенчев.

Въпреки това цените на горивата в България остават най-ниските в Европейския съюз, което е положителна новина. "Купуваме най-евтините горива в цяла Европа", посочи експертът.

Макар България да не внася саудитски петрол, случващото се в Саудитска Арабия неизбежно влияе върху цената на петрола по целия свят. Поскъпване с повече от 3-4% веднага се отразява върху петролните продукти.

Ударите върху петролни съоръжения на Саудитска Арабия имат отражение върху целия световен пазар, тъй като тя е един от най-големите производители и износители на петрол. Страната произвежда 9.7 млн. барела дневно (август), но повече от половината от този добив (5.7 млн. барела) в момента го няма, намалял е и добивът на природен газ.

Дроновете, с които е извършена атаката, са ирански, но те вероятно са изстреляни от хутите в Йемен, предположи председателят на БПГА.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички