Ще си сътрудничим с Кипър в енергетиката, земеделието и туризма


Ще си сътрудничим с Кипър в енергетиката, земеделието и туризма
Снимка: БГНЕС

2509

България и Кипър ще си партнират в сферите на енергетиката, земеделието и туризма. Днес двете държави подписаха съответните меморандуми за целта.

"Кипър се нарежда сред водещите инвеститори в страната ни, заемайки шесто място с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро" каза президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с кипърския си колега Никос Анастасиадис, предаде „Фокус”.

"С доволство отбелязваме отличните отношение между България и Кипър - отношения на добри приятели и доверени партньори. Общо оценката ни е, че в областта на двустранното сътрудничество е постигнато много, а потенциалът е още по-голям", заяви президентът. Той изрази убеденост, че подписаните днес споразумения със сигурност ще помогнат да наградим нашето партньорство.

По думите му България и Кипър си взаимодействат отлично. "Искаме да разширим и задълбочим партньорството на база нашето общо членство в ЕС и дългогодишните традиционни, приятелски връзки между двете страни и народи. Въпреки рекордния брой кризи по света през последните години търговско-икономическите отношения между България и Кипър се развиват възходящо, отбелязвайки значителен ръст на стокообмена. Кипър се нарежда и сред водещите инвеститори в страната ни, заемайки шесто място с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро", посочи той.

Плевнелиев заяви, че е убеден, че утрешният бизнес форум ще стимулира преките контакти между българския и кипърския бизнес и ще насърчи търговско-икономическото сътрудничество. "През 2015 г. имаме сериозен ръст от 17% в посещенията на кипърски туристи в България, същевременно имаме и ръст от 8% на туристическите посещения на български граждани в Кипър. Сигурни сме, че развитието на туризма, който е стратегически отрасъл и за двете държави, ще задълбочи нашето партньорство и подписаното споразумение със сигурност ще помогне много в тази посока", добави президентът. Според него двустранният стокообмен се е развил по един изключително впечатляват и позитивен начин, а данните са повече от оптимистични.

"Предварителните данни за 2015 г. показват ръст на стокооборота от 81% между България и Кипър за 2015 г. спрямо 2014 г. Българският износ към Кипър отчита ръст от 90% за една година, а кипърският износ към България отчита ръст от 47%", уточни президентът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички