Щонов: Чел съм договорите за „Южен поток“, печалбата ни от него е несигурна


Щонов: Чел съм договорите за „Южен поток“, печалбата ни от него е несигурна
Снимка: БГНЕС

1926

Договорите за „Южен поток“ се пазят в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и в местната компания „Южен поток – България“, аз съм запознат с тях. Евентуалната печалба за България от този проект обаче е много несигурна. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката от служебното правителство Васил Щонов пред националното радио.

Щонов отговори и на нападките на бившия енергиен министър от кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев, че именно той е виновен за спирането на проекта. „След моето писмо до „Южен поток – България“ помолихме „Газпром“ първо да се разбере с Европейския съюз и чак след като е ясно колко ще струва проектът, да се премине към строителство. На 31 юли премиерът Орешарски е възложил на министрите си да предприемат законови мерки за спиране на „Южен поток“. Министър Стойнев не е направил това, дори не е входирал писмото в МИЕТ. Аз изпълних това нареждане, защото се налагаше и защото около проекта има неизясненост“, заяви Щонов.

По думите му договорът за разходите по „Южен поток“ е бил подписан, но този за приходите – не.

„Има проектодоговор за транзитните такси, който дава някаква индикация какви се очаква да са ползите, но не е подписан и няма правна стойност. Едно продължаване на проекта би задължило България с до 2 милиарда евро - нещо, което нито един министър не си позволил без да има яснота какви ще са транзитните такси и ползите. Моето писмо е от 11 август, естествено, съгласувано е с премиера на служебното правителство и с вицепремиерите. Нека да сме ясни - причината, поради която не пристъпихме към изпълнение на строежа на "Южен поток" е, че имаше неяснота, която съществува и до ден днешен, относно приходите, които ще реализираме“, допълни министърът от служебния кабинет.

Той заяви, че подробно се е запознал с договорите, пазени в БЕХ и „Южен поток – България“.

„Тези договори се пазят, малко трудно е да се стигне до тях. Осъществяването на „Южен поток“ може да стане по два начина. Единят е да е извън правилата на ЕС. Тогава се получава очаквана печалба от около 54 милиона на година, много по-малко от цифрите, които се споменават в момента в пресата, след като се приспаднат всички разходи. Имайки предвид обаче, че проектът трябва да е съобразен с Третия енергиен пакет, няма как да изчислим колко ше са ползите, защото не знаем в каква правова рамка ще е той. Печалбата за България е несигурна“, каза още Щонов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички