Сиярто: Брюксел прилага двойни стандарти за "Южен поток"


Сиярто: Брюксел прилага двойни стандарти за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

2080

Няма отбелязан прогрес в последните години по въпроса за енергийната сигурност в ЕС. Това заяви в четвъртък унгарският външен министър Петер Сиярто по време лекция във Военния клуб в София, предаде репортер на "Фокус".

„Имаше го проектът "Южен поток", който бе направо убит, преди да започне. Имаше толкова много критики за него - че заобикалял Украйна, че бил срещу интереса на Европа, че не бил икономически изгоден. Но в същото време германски, френски, холандски и британски компании като "ОМВ" и "Шел" са сключили договор с "Газпром", за да увеличат двойно капацитета на "Северен поток", съобщи Сиярто.

„Каква е разликата? Една дума! "Южен" и "Северен". Това аз го наричам двойни стандарти, това аз го наричам лицемерие. Ако Европа иска да бъде силна в бъдеще, то не трябва да прилагаме двойни стандарти“, добави той.

По думите му до вчера не е бил получен отговор от европейските институции кой проект ще донесе енергийна сигурност на региона. "Най-накрая, вчера , имахме задоволително решение от Европейската комисия, което бе прието добре. Надяваме се, че ще стане реалност. България, Румъния, Унгария и Австрия ще работят по "Вертикален коридор", съобщи унгарският външен министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички