Скоро България може да получава газ не само от Русия


Скоро България може да получава газ не само от Русия
Снимка: БГНЕС

2594

България е на фаза преговори с Гърция относно възможността да получаваме втечнен природен газ (Liquefied natural gas - LNG) от южната ни съседка чрез терминал край Александруполис. Ако се осъществи този проект би бил ключов за диверсификацията на източниците на природен газ за България, която основно получава суровината от Русия. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на форум в столицата днес. 

Водим интензивни преговори и се надявам скоро да имаме добри новини за LNG терминала край Александруполис, каза Петкова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ България разглежда този проект като възможност за още една опция за диверсификация на източниците на природен газ. Проектът би бил "подкрепящ" и в синергия с интерконектор с Гърция, чиято стойност е 220 млн. евро и се предвижда да влезе в експлоатация през 2018 г. "Ние сме дали заявка за участие в него, имаме работна група, заедно с нашите гръцки партньори и до няколко месеца ще има резултат от нейната работа. Целта на тази работна група е на първо място да уточним техническите параметри, на второ да имаме яснота за финансовия аспект на един такъв проект и съответно да търсим източници за финансирането на този проект”, обясни министър Петкова за възможността за получаване на втечнен газ от Александруполис.

БЕХ и гръцката Gastrade са създали група, която да разработи проекта за LNG терминал край Александруполис с капацитет от 6,1 млрд. куб. м. газ., като за газ до България се използва интерконектора. По информация на Reuters стойността на терминала е 370 млн. евро и трябва да е готов през 2018 г.

На въпрос кога най-рано ще имаме алтернативен източник на газ Теменужка Петкова отбеляза, че най-напредналата връзка е тази с Румъния. "Знаете, че извървяхме дълъг път - няколко неуспешни опита да се довърши най-сложния участък под река Дунав, който е само два километра, но се оказа препъникамъка до този момент", заяви Петкова.

Хубавото е, че избрахме изпълнител - австрийската компания „Хабау“, която ще изпълни точно тази част от проекта. Компанията беше избрана и от румънска страна за реализацията на резервния газопровод, така че и от двете страни ще е тази компания и ще изпълни на практика целия проект в най-сложната му част“, отбеляза енергийният министър.

По думите ѝ след като газовата връзка с Румъния бъде факт, това ще бъде и най-бързата възможност за друг източник за доставка на газ. Петкова допълни, че в проекта е заложена и компресорна станция, която е включена в плана на румънската компания “Трансгаз”. “Аз имах среща с румънския министър на енергетиката и той потвърди, че се работи по техническата спецификация и тя скоро ще бъде факт“, съобщи министър Петкова.

Същевременно енергийният министър заяви, че се очаква становището от турска страна за изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция. Тя припомни, че „Булгартрансгаз“ кандидатства и получи миналата година средства от ЕС за изготвяне на предпроектното проучване. "То вече е факт, готово е и е изпратено на колегите от турска страна. Очакваме тяхното становище и ще влезем в режим на уточняване по отношение на техническия проект“, уточни министър Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички