Недостигът в НЕК надхвърля 1,28 млрд. лева


Недостигът в НЕК надхвърля 1,28 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

2589

В Националната електрическа компания (НЕК) не достигат над 1,28 млрд. лв. към момента, показва заявление на дружеството за поскъпване на тока от юли, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изчисленията на държавната компания показват, че цените, определени от регулатора, не могат да компенсират разходите ѝ, предаде БНТ.

Недостигът е принудил НЕК да поиска от регулатора поскъпване на тока от собствените й водни централи с 36,80 лв. до 95,90 лв. на мегаватчас, което увеличение е повече от 62%. В случай, че не бъде изпълнено искането им, от дружеството отбелязват, че в компанията ще се генерира нов недостиг от 400 млн. лв. Според председателя на КЕВР Иван Иванов размерът на очакваната загуба е преувеличен.

Ядрената централа в Козлодуй също отчита некомпенсирани разходи в цените на тока. Дружеството е поискало цена на тока от 50,56 лева на мегаватчас, при 29,03 лева в момента. Компанията е изчислила, че заради задължението си да продава ток на енергийната борса, трупа загуби. От заявлението става ясно, че цената на борсата е изкуствено занижена и в момента е 25% под пазарната.

От АЕЦ "Козлодуй" изтъкват още, че НЕК продължава да не плаща изкупения от тях ток, което също води до загуби за дружеството. От централата обясняват още, че заради задължението си да отделят по 5% от приходите си във Фонд "Енергийна сигурност", "изпитват все по-сериозни финансови затруднения".

"Ценовата политика на КЕВР за налагане на ограничения на присъщи за компанията разходи през последните регулаторни периоди е довела до реализиране на продажби по регулирани цени, значително по-ниски от производствената себестойност на произвежданата електроенергия и съответно до генериране на значителни загуби от регулирания пазар", обясняват в заявлението си от АЕЦ-а.

Покриването на разходите е проблем и за друга голяма държавна централа - ТЕЦ "Марица изток 2". Дружеството иска увеличение на цената на тока от почти 8%.

Окончателното решение на КЕВР за цените на тока се очаква да бъде взето в края на юни. Регулаторът на този етап на възнамерява да се съобразява с пълните искания на дружествата. На 9-ти юни в Комисията ще се проведе и обществено обсъждане на цените, до което се допускат граждани и граждански организации.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички